Τραγική η κατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης

Τραγική η κατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 16599/19.05.2011

Προς Υπουργό:

- Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Σημαντικά κατασκευαστικά προβλήματα αντιμετωπίζει το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ακεραιότητα των υπαλλήλων, των δικηγόρων, των δικαστών, αλλά και των πολιτών. Η κατάσταση στα δικαστήρια είναι απογοητευτική. Ενδεικτικό είναι, ότι η τελευταία νεροποντή ανέδειξε τα προβλήματα, καθώς η οροφή του κτιρίου έσταζε και στο αίθριο κινδύνευαν να υποστούν βλάβες τα μηχανήματα ανίχνευσης αποσκευών. Οι σοβάδες πέφτουν στα κεφάλια εισαγγελέων, δικαστικών υπαλλήλων και δικηγόρων και οι οροφές των γραφείων παρουσιάζουν μεγάλη υγρασία, παρά τα συνεχή «μπαλώματα».

Η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται και ακόμα και το σύστημα ψύξης-θέρμανσης δεν λειτουργεί κανονικά. Η στατική αδυναμία του κτιρίου είναι εμφανής, καθώς είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο εξαιτίας των συνεχών παρεμβάσεων, που έχουν γίνει σε όλους τους ορόφους. Σημειωτέον, ότι το δικαστικό μέγαρο είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από την έκρηξη βόμβας, που σημειώθηκε πριν μερικούς μήνες, καταστρέφοντας αρκετούς χώρους. Οφείλει, το αρμόδιο Υπουργείο να μεριμνήσει και να προβεί στη λήψη μέτρων, προτού η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο και κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα σημαντικά κατασκευαστικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης;

Απάντηση Υπουργείου